Ventilatie bij u thuis.

Waarom ventileren?
Dagelijks wordt de lucht binnenshuis vervuild door de bewoner zelf (ademen, transpireren) en zijn activiteiten (koken, douchen, roken en stoken) en het interieur zelf (vluchtige stoffen). Al deze handelingen dragen bij tot een verslechtering van het binnenmilieu. Door de woning goed te isoleren, blijven vocht, CO2 en allerlei stoffen die allergieen kunnen veroorzaken in de woning hangen. Daarom dien je regelmatig en correct te ventileren. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten afdoende is. Het effect daarvan is slechts van tijdelijke aard en kost veel energie. Continue ventilatie is de enig manier om een gezond binnenklimaat te verkrijgen.

Natuurlijke ventilatie
Bij natuurlijke ventilatie vindt de afvoer plaats via de kanalen door een natuurlijke trek, veroorzaakt door wind en temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, zoals een afzuigkap die af en toe wordt gebruikt, ventilatie roosters in ramen of draai/kiepramen met een ventilatiestand.
Mechanische ventilatie
Stacks Image 336
Woningen hebben meestal mechanische ventilatie, waarbij vochtige en vervuilde lucht mechanisch naar buiten toe wordt afgevoerd.

Het meest voorkomende mechanische ventilatiesysteem is zoals hiernaast afgebeeld.

De afzuiging in de keuken, woonkamer en/of toilet gebeurt via een ventiel dat aangesloten zit op een instortkanaal. Deze bouwkundige kanalen worden al tijdens het maken van de betonplaten aangebracht. De afmetingen zijn in het algemeen ca. 7 cm hoog bij 14 cm breed.

Dit kanaal, dat in het plafond gemonteerd zit, wordt aangesloten op een verticaal rond kanaal. Op dit kanaal wordt ook het kanaal van bijvoorbeeld de badkamer aangesloten.
Op de bovenverdieping, of ergens in uw huis is er een ventilatiebox aanwezig. Deze is met behulp van een flexibele slang aangesloten op het verticale kanaal. Indien de ventilatiebox rechtstreeks aangesloten zou worden, is er een reële kans dat het gehele systeem hinderlijk gaat trillen en lawaai gaat maken. Laat uw ventilatiebox 1 keer per jaar onderhouden. Na 5 a 10 jaar zullen de luchtkanalen dusdanig inwendig vervuild raken dit zij gereinigd moeten worden.
Ventilatiebox
Stacks Image 348
vies kanaal
schoon kanaal
vies kanaal